недеља, 17. јануар 2016.

Успех Пиштаљке, оспорено решење МУП-а o премештају узбуњивача

Полицајац-узбуњивач Слободан Маринковић из Београда, кога заступа Пиштаљкин правни тим, први је полицајац у Србији који је добио привремену меру којом га је Виши суд у Београду заштитио од одмазде током „рационализације“ у МУП-у која је искориштена за обрачун са полицајцима узбуњивачима. Маринковић је један од полицајаца-узбуњивача који су се за помоћ обратили Пиштаљци јер су се нашли у групи од 1400 полицајаца који су као „прекобројни“ премештени са својих радних места на место анализе ризика које је предвиђено за укидање.
Спорна решења која су подељена пре месец дана не садрже никакве критеријуме по којима је селекција извршена и на основу којих је одређено да баш за те полицајце више нема места у МУП-у, па су се тако у истом „кошу“ нашли полицајци који су правоснажно осуђивани (!!???), они против којих се воде судски спорови, они са кривичним и прекршајним пријавама и узбуњивачи, дакле они који су свој глас дигли против коруптивних и незаконитих радњи у полицији. Апсурд је да су у већини случајева у које је Пиштаљка имала увид полицајце-узбуњиваче на „списак за одстрел“ стављали управо њихови надређени због којих су полицајци и извршили узбуњивање и које су пријавили за неке незаконите радње.
Маринковић је један од њих. Он је 2012. пријавио сумњу на корупцију у полицијској станици Раковица и због тога 2013. добио  статус узбуњивача од Агенције за борбу против корупције. На основу његових открића покренут је кривични поступак против више особа у општини Раковица. Због одмазде коју трпи од почетка узбуњивања, Маринковић је покренуо поступак пред судом за мобинг у коме га заступају адвокати Пиштаљке.
Последњи покушај одмазде покушан је премештањем на друго радно место које полицајци колоквијално зову „ризик“. Иако и даље обавља свој стари посао, њему је, као и осталима са овога списка, понуђено да се изјасни да ли са новог радног места на коме фактички не ради хоће да оде споразумним раскидом радног односа или као технолошки вишак, јер се укидање „ризика“ , према сазнањима Пиштаљке планира за 1. март.
Правни тим Пиштаљке је због ове одмазде тражио да се Маринковићу одреди привремена мера којом би се спорно решење одложило док се не заврши радни спор. Виши суд у Београду (судија Ирена Гарчевић) усвојио је овај захтев, реагујући изузетно брзо. Пиштаљка заступа још Маринковићевих колега из целе Србије.


https://pistaljka.rs/home/read/535

Нема коментара: