субота, 28. новембар 2015.

DONOSE ŠATORE: Masovni protesti ispred Vlade i Narodne banke, Vučić pobegao

Udruženje bankarskih klijenata Efektiva održalo je danas protest ispred zgrade Vlade Srbije i Narodne banke zbog nezadovoljstva dosadašnjim radom i rezultatima vladine Radne grupe na rešenju problema kredita u švajcarskim francima. Više od tri stotine dužnika, koji imaju kredite u švajcarskim francima, otpočelo je protest najpre ispred NBS, a potom su isti nastavili ispred Vlade, gde su poručili da će ostati sve dok im se neko ne obrati i ne ponudi model za rešavanje njihovih problema. Oni su takođe naveli da je povod okupljanja i nezadovoljstvo dasadašnjim radom radne grupe koja nije uspela da pronađe rešenje ili olakšice za sve one koji imaju kredit u francima. “Mi očekujemo da rešenje, makar i to rešenje koje su doneli, bude pravično rešenje i odluka Vlade da banka mora da ga primeni i da se ne primenjuje samo za one koji su socijalno ugroženi, jer smo svi socijalno ugroženi, dakle i onaj koji ima 200 hiljada platu njemu je rata 195 hiljada dinara i on nema od čega da živi, definitivno su svi socijalno ugroženi”, Mirjana Uzelac, Udruženje Efektiva.
Okupljeni su poručili da traže da se krediti u francima konvertuju u evro, kao i smenu guvernerke NBS Jorgovanke Tabaković, koja, prema njihovim rečima, nije uspela da im pomogne da reše probleme.
U Srbiji je u francima zaduženo oko 21.000 građana, koji imaju poteškoće prilikom otplata rata kredita, zbog toga što je od januara ove godine švajcarska valuta naglo ojačala.
Iz “Efektive” najavljuju i radikalizaciju protesta. Ranije su saopštili da će štrajkovati glađu, a opominju Vladu i Narodnu banka da će sa šatorima kampovati ispred njihovih zgrada.
- Svako ko ima šatorsku opremu, vreće za spavanje, ćebad, termose i slično, neka ih ponese sa sobom, bilo da ostaje u kampu ili ne, jer će trebati ljudima koji žele da dežuraju i tokom noći, piše na Fejsbuk grupi “Efektive”.
Vlada održala sednicu
Nesrušena Vlada Srbije održala je jutros sednicu par sati pre održavanja protesta.
Vlada Srbije usvojila je danas Fisklanu strategiju za 2016. godinu sa projekcijama za 2017. i 2018. godinu. Kako je saopštila vladina Kancelarija za saradnju sa medijima, na sednici je usvojena i Uredba o monitoringu kvaliteta derivata i biogoriva. Ova uredba predstavlja značajan korak u daljoj implementaciji direktiva vezanih za kvalitet goriva. Njenom primenom obezbeđuje se da se na osnovu propisanog broja uzoraka proveri da li je kvalitet u skladu sa propisanim, čime se obezbeđuje zaštita potrošača i omogućava kontrolu i nadzor na svim mestima u lancu distribucije, navodi se u saopštenju. Na sednici Vlada bila je i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sa novom frizurom.
Vučić pobegao
Posle sednice Vlade, premijer Vučić pobegao na otvaranje dela Koridora 10, od Vladičinog Hana do Donjeg Neradovca, dužine 26,2 kilometra, umesto da je ostao da razgovara sa besnim građanima.
-Vučić je kazao da je u tu deonicu uloženo 73,8 miliona evra, da se Koridor gradi od 2009. godine, ali da su radovi zaista počeli 2012. godine. On je dodao da se to finansira iz kredita Svetske banke. Dodao je da će ceo Koridor 10 biti gotov najkasnije do marta 2017. godine.

Na otvaranje deonice puta došli su ljudi među kojima je bilo onih koji nose stranačke zastave SNS, kao da oni imaju nekakve veze sa Koridorom koji je počeo da se gradi još 2009. godine.


http://www.teleprompter.rs/donose-satore-masovni-protesti-ispred-vlade-i-narodne-banke-vucic-pobegao-foto.html

Нема коментара: