четвртак, 2. јул 2015.

ГРЕКО: Оштрије против корупције

Србија је знатно напредовала у сузбијању корупције, али треба још много да се ради да би се отклонио јаз између закона и праксе, каже се у новом извештају
Групе земаља за борбу против корупције (ГРЕКО) при Савету Европе.
Грађани Србије доживљавају корупцију као трећи највећи проблем, одмах иза незапослености и сиромаштва, констатовали су стручњаци ГРЕКО у шездесет страна дугачком извештају посвећеном корупцији у правосуђу и скупштини Србије.
Реформе правосуђа теку од 2000.године, али најновија реформа, која је покренута 2009, није успела да подигне ефикасност кроз промене у старој структури судова и прерасподели предмета између преоптерећених урбаних и мање активних руралних судова, навели су стручњаци.
Они су указали да је реформа из 2009. такође довела до незаконитог отпуштања великог броја судија и тужилаца, који су у међувремену враћени на посао, а што је за крајњу последицу имало смањење поверења грађана у правосудне органе.
ГРЕКО стога препоручује низ мера како би се повећала транспарентност парламентарног процеса и оснажила независност Високог правосудног савета и Државног тужилачког већа.
Пре свега, Народну скупштину би требало искључити из процеса избора и унапређења судија и тужилаца, већ би тај процес требало да се заснива на способностима кандидата, а у оцењивање њиховог рада би требало укључити више квалитативних критеријума, пише у извештају.
Сем тога, наводи се да се мора много више радити на развијању свести о важности етике и интегритета посланика, судија и тужиоца.
Додатно би требало оснажити и независност и капацитете Агенције за борбу против корупције и других надзорних тела и радити на томе да се онемгући сукоб интереса.
Важно је да се Влада, која је одлучила да води земљу путем европских интеграција уз нулту толеранцију према корупцији, укључи у амбициозан процес реформи, наводи ГРЕКО, додајући да је неопходно обезбедити широку политичку подршку том процесу и укључити у њега и представнике цивилног друштва.
Србија је чланица ГРЕКО од 2003. године, а од тада ово тело сваких четири до пет година подноси извештаје о напретку у борби против корупције.
(Танјуг)



http://www.dnevnik.rs/hronika/greko-ostrije-protiv-korupcije

Нема коментара: