уторак, 14. април 2015.

Doktorka tražila mito za usvajanje dece?

Doktorka Jasmina Janković, nekadašnja predstavnica agencije za usvajanje "Reece's rainbow" iz Amerike, uzimala je novac od stranaca koji su usvajali decu sa smetnjama u razvoju iz Srbije, piše Blic.
Ova doktorka je od 2009. do 2011. godine u isto vreme radila kao predstavnica te agencije i specijalista za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju u Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj ulici u Beogradu. Na taj način je, kako će kasnije utvrditi Ministarstvo rada i socijalne politike, iskoristila poziciju da strancima odaje poverljive informacije o deci, što je zabranjeno, ali i da im traži poklone i novac za navodne honorare - iako se u Srbiji usvajanje ne naplaćuje.
Reporterima Blica je slučaj otkrila Kejsi Kalvarezi, državljanka SAD, koja je 2010. godine stupila u kontakt sa doktorkom Janković preko agencije za usvajanje u Americi. Dr Janković joj je, tvrdi Kalvarezi, dala sve informacije o devojčici po imenu Sofija, koja ima autizam i koja je bila u hraniteljskoj porodici u Velikoj Plani.
"Putem mejlova nam je tražila veliki broj poklona i da ponesemo 6.000 dolara za navodne honorare pri procesu usvajanja", kaže Kejsi Kalvarezi. Dan pred usvajanje doktorka Janković je, tvrdi Kalvarezi, došla u njenu hotelsku sobu i tražila od nje 2.000 dolara. Porodica je posumnjala u nju, ali su, kako tvrde, iz straha da neće dobiti dete, pristali da daju još novca.
Kalvarezijevi su Sofiju usvojili u aprilu 2010. Sledeće godine, kada su shvatili da su prevareni, slučaj su prijavili Ministarstvu rada. Tadašnji ministar rada Rasim Ljajić kaže da je ministarstvo odmah reagovalo po prijavi američkih državljana i prijavilo doktorku Janković Centru u Zvečanskoj, što su u Centru i potvrdili.
Tužilaštvo odbacilo prijavu
"Komisija je utvrdila da je doktorka Jasmina Janković povredila radna pravila našeg centra jer je, po sopstvenom priznanju, odavala informacije o deci, ali i učestvovala u procesu usvajanja, što je sukob interesa. Mi smo slučaj prijavili policiji", kaže Zoran Milačić, direktor Centra.
Prvo opštinsko tužilaštvo je krajem 2011. godine dobilo od policije prijavu kojom se doktorka Janković tereti za zloupotrebu službenog položaja. "Nakon saslušanja osumnjičene Jasmine Janković, ispitivanja svedoka i prikupljenih svih dokaza i analize istih, tužilaštvo je 22. oktobra 2013. godine donelo rešenje kojim je odbačena krivična prijava protiv Jasmine Janković", rečeno je u Tužilaštvu.
Doktorka Janković je tužila Centar u Zvečanskoj zbog navodnog kršenja procedure prilikom davanja otkaza, ali ne i zbog optužbe da je prekršila radni kodeks. Ona od Centra traži novčanu odštetu i suđenje je u toku. U Ambasadi SAD u Beogradu kažu za Blic da su upoznati sa optužbama protiv Jasmine Janković i da ih "shvataju ozbiljno".

http://www.021.rs/Info/Srbija/Doktorka-trazila-mito-za-usvajanje-dece.html

Нема коментара: