среда, 4. фебруар 2015.

Rukovodioci nameštali tendere?

SASLUŠANjE četvoro rukovodilaca iz TE-KO "Kostolac", B. N., S. M., N. K. i D. Ž. i dvoje iz firme "Autotransport", P. M. i M. M., počelo je juče u Višem javnom tužilaštvu u Požarevcu. Njima se na teret stavlja više krivičnih dela među kojima su zloupotreba položaja odgovornog lica, trgovina uticajem, falsifikovanje službene isprave i zloupotreba javnih nabavki.


Prema nezvaničnim saznanjima "Novosti", saslušanja osumnjičenih trebalo bi da rasvetle njihovu odgovornost, ali i da otkriju nova imena umešanih u nezakonite radnje. Naime, sumnja se da je u malverzacije u TE-KO "Kostolac" umešano više od 30 ljudi. Većina krivičnih dela za koje se ovo šestoro terete tiču se nameštanja tendera za prodaju i prevoz uglja, kako bi se pogodovalo "Autotransportu".

Prema informacijama koje smo dobili od zaposlenih u TE-KO "Kostolac", u ovom kolektivu vlada napeta atmosfera, jer su u strahu od "krtice". Navodno, sumnja se da je jedan od zaposlenih u TE-KO "Kostolac" davao policiji ključne informacije i da je usmeravao istragu.

- Došlo je dotle da zaposleni među sobom skoro i da ne razgovaraju, niti komentarišu ova dešavanja, jer ne znaju ko ih sluša i gde sve to može da prenese - kaže jedan od zaposlenih u TE-KO "Kostolac".

Iako je njih šestoro uhapšeno, građani na društvenim mrežama negoduju, jer smatraju da spisak osumnjičenih mora biti mnogo duži. Meštani tvrde da je javna tajna da su se na veliko krali nafta, motorno ulje, sirovine i oprema iz ovog preduzeća. Osim toga, već dugo se spekuliše da su se radna mesta u TE-KO "Kostolac" prodavala za sumu od 5.000 do 20.000 evra.


ŠTRAJK ADVOKATA

KRIVIČNE prijave protiv četvoro rukovodilaca iz TE-KO "Kostolac" i dvoje iz "Autotransporta" bile bi i ranije podnete, ali osumnjičeni nisu mogli da angažuju branioce zbog štrajka advokata. Trenutno svi osumnjičeni imaju advokate i ispunjeni su zakonski preduslovi da budu saslušani.


http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/hronika/aktuelno.291.html:532076-Rukovodioci-namestali-tendere

Нема коментара: