среда, 14. јануар 2015.

Zakerberg razmatra ulaganje u Xiaomi

Direktor Facebooka Mark Zakerberg razmatrao je mogućnost investiranja u kinesku kompaniju za proizvodnju smarfona i tableta Xiaomi sa njenim izvršnim direktorom Li Čunom, javlja Rojters.

Pregovori su održani u oktobru 2014. godine tokom posete Zakerberga Pekingu kada se Xiaomi nalazio u procesu privlačenja finansijskih sredstava od 1,1 milijardu dolara, objavila je danas agencija pozivajući se na svoje izvore.

Šefovi kompanija razmatrali su politički i komercijalni efekat koji bi se ostvario ako bi Facebooku kupio udeo u Xiaomiju, čije se poslovanje procenjuje na 45 milijardi dolara. Međutim, sporazum nije zaključen.

S jedne strane, Xiaomi je izrazio zabrinutost u pogledu toga kako bi investicije Facebooka mogle da se odraze na partenrstvo s internet korporacijom Google, čiji mobilni operativni sistem Android je instaliran u smartfone kineske kompanije. S druge strane, zabrinjava činjenica da je Facebook blokiran u Kini od 2009. godine. 

Facebook želi da izađe na kinesko tržište, a Xiaomi stremi ka proširenju poslovanja van njega, tako da su oni svesni važnosti zajedničkog rada", citira Rojters jedan od svojih izvora.

U Facebooku i Xiaomiju su odbili da komentarišu.

Xiaomi je osnovan 2010. godine, a naredne je predstavio svoj prvi smartfon. Za razliku od konkurencije koja obnavlja modele prosečno jednom u pola godine, životni ciklus modela Xiaomi traje 18 meseci, što omogućava uštedu na troškovima.

U prvoj polovini prošle godine Xiaomi je prodao 26,1 milion smartfona, što je 271 odsto više nego u istom periodu 2013. Prihodi kompanije dostigli su oko 5,3 milijardi dolara.

Facebook je najveća svetska društvena mreža, sa kapitalizacijom od 214,64 miliradi dolara i 1,19 milijardi korisnika mesečno. Prihodi u 2013. godini iznosili su 7,87 milijardi, a neto profit 1,5 milijardi dolara.

http://www.b92.net/mobilni/tehnopolis/946256

Нема коментара: