среда, 14. јануар 2015.

Doći ću na porođaj ako platiš 150 evra!

Zaobilaženje liste čekanja na operaciju kuka, na primer, pacijenta košta od 500 do 2.000 evra | Foto: Mladen Šurjanac






Da pacijentkinju u poodmakloj fazi raka ne izbace sa lečenja, neophodno je da njena porodica spremi 150 evra! Toliko je, naime, tražio tek uhapšeni dr Gradimir Radovanović (44) iz Opšte bolnice u Kruševcu od sina obolele žene, koju su hteli da otpuste iz te bolnice. A korupcija iste „novčane težine“ mogla bi da se desi uskoro u GAK Višegradska KCS, i to trudnici Aleksandri M. (35).


- Trebalo bi da se porodim krajem ovog meseca. Želim prirodni porođaj u epiduralnoj anesteziji. Prilikom poslednjeg pregleda na klinici, prišao nam je anesteziolog, čije ime neću sada da otkrivam, i poručio da će nas, ukoliko želimo da on dođe i tokom porođaja da mi anesteziju, to zadovoljstvo koštati 150 evra. Takvo njegovo ponašanje me je preplašilo, jer sada, pošto mu nisam tada dala novac, ne mogu da budem sigurna da ću epidural dobiti u času kada mi bude bio neophodan - priča ta buduća majka za „Alo!“.

Lekari uzimali po četiri plate 

Prof. dr Miljko Ristić kaže za „Alo!“ da je zanimljiv slučaj 15 lekara iz KCS čija istraga bi trebalo da je završena.

- Oni su za isto radno vreme od osam sati dnevno primali četiri plate. Prijavili su da su istovremeno radili u KSC u Beogradu, KCS Niš, dopunski rad i predavali na fakultetu - kaže on.
Prof. dr Miljko Ristić, direktor Kliničkog centra Srbije, u čijem sastavu je i to porodilište, apelovao je na našu sagovornicu da ne daje mito lekaru i da prijavi čitav slučaj upravi KCS ili lično njemu!

A da je korupcija „neuništiv korov“ srpskog zdravstva, bez obzira na to ko je aktuelni ministar, pokazuje postojanje „tarifnika“ za operacije do kojih se teško dolazi, odnosno za koje se čeka i po nekoliko godina - ugradnja veštačkog kuka, operacija kolena, katarakte...

- Zaobilaženje liste čekanja na operaciju kuka, na primer, pacijenta košta od 500 do 2.000 evra, u zavisnosti od lekara i zdravstvene ustanove u kojoj se izvodi. Koleno od 500 do 800 evra, anesteziolog na porođaju 150 evra, carski rez 1.000 evra, dok za vaginalni porođaj trebalo bi izdvojiti 500 evra na ruke lekaru. Cene ostalih intervencija kreću se od procene samog lekara, od 200 do 900 evra po intervenciji. Samo da podsetim, davanje i primanje mita je krivično delo - kaže naš izvor iz jedne od najvećih srpskih klinika.
„Apelujem na pacijentkinju da mi prijavi tog doktora i da mu nikako ne plati“, kaže za „Alo!“ prof. dr Miljko Ristić | Foto: Dušan Milenković

Sa druge strane, te informacije nisu nepoznate prof. dr Miljku Ristiću, koji objašnjava da ne postoji tajni dogovor lekara o cenama intervencija koje im pacijenti plaćaju na ruke.

- Da se razumemo, svaki takav slučaj korupcije je pojedinačni i zato su sume koje lekari traže neujednačene za istu intervenciju. Sve to mora najstrože da se sankcioniše! Jer to nije organizovana korupcija, već čin pojedinca. Ne sme da bude nikakvih olakšavajućih okolnosti za takve lekare - kaže Ristić za „Alo!“.
Cene

anesteziolog 150-300 evra
operacija kataraktepo oku 500 evra
operacija kuka do 2.000 evra
carski rez 1.000 evra
prirodni porođaj 500 evra

Doktori protiv korupcije: Šta bi s aferama

Dr Draško Karađinović iz organizacije „Doktori protiv korupcije“, kaže za „Alo!“ da osim „tarifnika“, koji važi za pacijente, postoje sistemske, ogromne korupcionaške afere, zaboravljene u fiokama pravosuđa.
- Mi još ne znamo epilog trgovine listama čekanja na odeljenju onkologije KC Vojvodina, kada naši pacijenti nisu mogli da stignu na red za terapiju, jer su oboleli iz okolnih zemalja plaćali 1.000 evra da se zrače odmah. Nema epiloga sprege mrtvozornika i lekara Hitne pomoći. Dok ne odreguje pravosuđe, svega toga će i dalje biti - kaže on.

http://www.alo.rs/vesti/aktuelno/doci-cu-na-porodaj-ako-platis-150-evra/81628





Нема коментара: