субота, 13. децембар 2014.

Sloboda medija u Azerbejdžanu

Istaknuta azerbejdžanska novinarka Radija Slobodna Europa (RSE) Hadidža Ismailova (Khadija "prljavim i crnim".

Ismayilova), koja je 5. decembra uhićena zbog optužbi za poticanje pokušaja samoubojstva, početkom tjedna odbacila je optužbe protiv nje nazvavši ih
Ismailova je poznata po svojim istragama o korupciji i kritikama upućenim azerbejdžanskom
predsjedniku, njegovoj obitelji i pojedinim članovima vlade.
Okružni sud Sabail u Bakuu je naredio njeno uhićenje nakon što je njen bivši kolega sa radija pokušao izvršiti samoubojstvo. Ukoliko bude osuđena, mogla bi dobiti i do sedam godina zatvora.

Njene pristalice pomoću hashtaga #FreeKhadija na Twitteru pozivaju na njeno puštanje na slobodu dok je mala skupina njih prosvjedovala ispred Azerbejdžanskog veleposlanstva u Washingtonu, nakon što su kritičari njen slučaj nazvali obračunom vlade protiv onih koji joj je suprotstavljaju.

Nekoliko međunarodnih organizacija za borbu za ljudska prava je osudilo uhićenje Ismailove.

Amnesty International je njeno uhićenje nazvao "očitim napadom na slobodu medija", a Međunarodna fondacija žena u medijima kaže da "su optužbe i uhićenje Ismailove bez sumnje pokušaj da se ona ušutka i da se zaustavi njena istraga korupcije, malverzacija u državnoj vladi i neetičkog poslovanja azerbejdžanske predsjedničke obitelji."

Tridesetosmogodišnja Ismailova je utorak izjavila za RSE da su navedene optužbe dio kampanje koja se vodi protiv nje.

"Očekivala sam da će vladini živci popustiti u jednom trenutku", rekla je u telefonskom razgovoru.
Njen odvjetnik Elton Gulijev je rekao da je presuda "apsurdna" i da ne postoje nikakvi dokazi protiv nje te da planira uložiti žalbu.

Ured tužitelja je odbio dati komentar a azerbejdžanska vlada i dalje tvrdi da je Ismailova zakonito uhićena i da iza toga ne stoje nikakvi politički poticaji.

Glavni urednik RSE Nenad Pejić je rekao da je ovo uhićenje posljednji pokušaj ušutkivanja Ismailove u kampanji koja traje već dvije godine s obzirom da je ona javno govorila o korumpiranosti vlade, poslovnim odnosima predsjednikove obitelji i kršenju ljudskih prava u Azerbejdžanu.

"Optužbe iznesene protiv nje su sklandalozne. Kadija je kažnjena za svoje novinarsto", rekao je Pejić.
Borci za ljudska prava kažu da ovo nije prvi put da je Ismailova na meti vlade.

U dokumentarcu iz 2012. godine pod nazivom "Predivni Azerbajdžan", koji se bavi pitanjem slobode izražavanja u zemlji, Ismailova kaže da su joj na adresu stigle fotografije na kojima ima intimne odnose sa svojim dečkom uz poruku da ušuti ili će se "osramotiti".

Međutim, ona je odlučila progovoriti o tome i tjedan dana kasnije njene fotografije su završile na internetu, što ju je, kako kaže, dodatno osnažilo da se nastavi boriti.

Rebecca Vincent, bivša američka diplomatkinja u Azerbejdžanu, je istakla da su optužbe protiv Ismailova lažne i da je riječ o posljednjem pokušaju vlasti da ušutkaju njen kritički glas.

"Njeno uhićenje je dio šire kampanje azerbejdžanskih vlasti koje nastoje ukloniti sve glasove kritike i neslaganja", rekla je Vincent za Reuters.

Bivša sovjetska republika Azerbejdžan tvrdi da njenih devet milijuna građana uživa punu slobodu izražavanja, uključujući i slobodu štampe.

Azer Gasimov, sekretar za medije azerbejdžanskog predsjednika Ilhama Alijeva je optužio američki State Department i Europsku uniju za dvostruke standarde i pozvao ih da se pozabave kršenjem ljudskih prava u svojim državama dodajući da je Azerbejdžan postigao "veliki uspjeh u provedbi demokratije i temeljnih ljudskih prava".

http://www.slobodnaevropa.org/content/sloboda-medija-u-azerbejdzanu-slucaj-kadije-ismailove/26740061.html

Нема коментара: