субота, 13. децембар 2014.

Malverzacije u RHMZ

U izveštaju Državne revizorske institucije navodi se da je Republički hidrometeorološki zavod u 2013. godini nezakonito trošio novac. Neki ugovori su potpisivani suprotno zakonu, nepropisno su davani dodaci na platu, nisu naplaćeni prekoračeni računi za telefone...

Republički hidrometeorološki zavod je u 2013. godini iskazao rashode u iznosu od 161 milion dinara koji nisu planirani, izvršeni i evidentirani u skladu sa Pravilnikom o standardnom klasifikacionom okviru i kontnom planu za budžetski sistem.

Ti podaci su se pojavili u izveštaju o reviziji finansijskog poslovanja RHMZ-a za 2013. godinu, koji je objavila Državna revizorska institucija (DRI), prenosi Tanjug.
U oblasti rashoda za zaposlene i angažovanja lica po osnovu ugovora, RHMZ je potrošio ukupno 9,46 miliona dinara koji nisu u skladu sa Zakonom o radu, Zakonom o državnim službenicima, Posebnim kolektivnim ugovorom za državne organe i Zakonom o budžetskom sistemu.

DRI je ukazala da je RHMZ doneo rešenja o utvrđivanju dodatka na osnovnu platu na ime prekovremenog rada, noćnog rada i rada na dan državnog praznika, ostvarene u istom mesecu na osnovu izveštaja o radu koji sadrži broj časova na mesečnom nivou i dnevne evidencije o radu koje sadrže samo časove redovnog rada i u kojima nisu posebno iskazani dani angažovanja.

RHMZ je angažovao 23 lica po osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima za obavljanje iste vrste posla u trajanju dužem od zakonom propisanog maksimalnog roka trajanja privremenih i povremenih poslova, odnosno 120 radnih dana, i po tom osnovu isplatio 5,3 miliona dinara, što nije u skladu sa Zakonom o radu i Zakonom o budžetskom sistemu.

Zavod je isplatio 252.000 dinara Zavodu za sport i medicinu sporta, na ime rekreacije zaposlenih, iako Zakonom o državnim službenicima i Posebnim kolektivnim ugovorom za državne organe rekreacija nije utvrđena kao pravo iz radnog odnosa državnih službenika i nameštenika, što nije u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu.

U 2013. godini RHMZ nije naplatio potraživanja od zaposlenih po osnovu prekoračenja ograničenja troškova korišćenja usluga mobilne telefonije u ukupnom iznosu od 311.000 dinara, a u vezi sa troškovima službenog putovanja Zavod je imao rashode u ukupnom iznosu od 89.000 dinara koji nisu u skladu sa Uredbom o naknadi troškova i otpremnini državnih službenika i nameštenika.

U izveštaju DRI je navedeno da je RHMZ izvršio nabavku dobara i usluga u vrednosti od 18,7 miliona dinara koje nisu sprovedene u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i Zakonom o budžetskom sistemu.

RHMZ je u prošloj godini zaključio ugovore u vrednosti od oko 7,25 miliona dinara, koji nisu sklopljeni u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i to: na ime troškova bankarskih usluga sa Poštanskom štedionicom, kojoj je isplatio 877.000 dinara, a na ime osiguranja imovine i zaposlenih Akcionarskom društvu za osiguranje "DDOR Novi Sad" isplatio je 392.000 dinara, bez sprovedenog postupka javne nabavke.

Zavod je sklopio i ugovore o delu sa devet lica bez sprovedenog postupka javne nabavke i po tom osnovu isplatio 5,9 miliona dinara, u a tri različita postupka i zaključio je ugovore u ukupnoj vrednosti od 7,7 miliona dinara sa PDV-om, i tako prekršio Zakon o javnim nabavkama i Zakon o budžetskom sistemu.

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/135/Hronika/1774012/DRI%3A+Malverzacije+u+RHMZ.html

Нема коментара: